Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karlovský gastrofestival 2019

Karlovský gastrofestival + veterány, Velké Karlovice

 

Foto a text Mgr. Jiřina Polášková a Mgr. Jaromír Polášek

 

V sobotu 5. 10. 2019 odpoledne jsme se vydali ve čtyřech (Jiřina Polášková, Jana Jedličková, Alena Bilavčíková a Jaromír Polášek) do Velkých Karlovic na 11. ročník Karlovského gastrofestivalu. Na gastro zastávkách v údolí Léskové jsme ochutnali řadu specialit ve venkovních stáncích i v místních restauracích. Ve frgálové manufaktuře Resortu Valachy jsme si vyzkoušeli výrobu tradičních valašských koláčů. Ve stanu u parkoviště Razula jsme se přiučili kuchařskému umění – školou vaření nás provedl šéfkuchař AEG Jiří Hilgart, známý jako finalista soutěže MasterChef Česko. Poslechli jsme si zpěváka  Bolka Vjaclovského i saxofonistu ze skupiny DeeSaxx, vyzkoušeli jsme maďarskou kuchyni a „s lítostí“ jsme odmítli účast na Michelinské galavečeři v hotelu Spa Lanterna s kuchařkou Eszter Palágyii, první a dosud jedinou ženskou držitelkou michelinské hvězdy ve střední Evropě. Cena byla "lidová" – 4 490 Kč na osobu, nás však tlačil čas a nutnost vyrazit k domovu. Vyzkoušeli jsme valašskou bistrotéku (vynikající buchtičky s vanilkovým krémem a slaným karamelem), maďarské speciality (klobásy s přílohami, osúchy se slanou i sladkou náplní, výtečné záviny z lístkového těsta s makovou, povidlovou, tvarohovou a višňovou náplní), špičkové sýry, grilovanou zeleninu, pomazánky, různé vinné nápoje, červený burčák a další. Platili jsme pomocí čipu (elektronické peněženky) v měně valašský gastroš (1 gastroš = 20 Kč). Peníze jenom letěly… Když se setmělo, vyrazili jsme na cestu k domovu. Prozaické konstatování na závěr – sobotu jsme si pořádně užili (jak v polském Zabełkowie dopoledne, tak na Valašsku odpoledne).